Dacă o să aveți curiozitatea (sau răbdarea) să citiți acest articol, o să aflați de ce este important să etichetați pungile cu diverse produse pe care le îndesați în congelator.
Prin toamna anului trecut mă aflam într-o escapadă pe Valea Bistriței. Am poposit și pe la niște rude care țin o pensiune pe Neagra, în Broșteni. Aici m-am delectat cu o ciorbă rădăuțeană clasică, precum și cu o tocăniță de râșcovi. Pentru râșcovii ce tocmai fuseseră recoltați, am fost consultat (că doar am blog cu mâncare) în ceea ce privește modalitatea pregătirii. Cum nu-mi stă în caracter să-mi bag nasul unde nu-mi fierbe oala (mai ales dacă este vorba despre oala altuia), am zis doar cam ce ar trebui să conțină și cam cum ar trebui să arate. A ieșit această minunăție de tocăniță pe care am imortalizat-o pentru posteritate:
Anul acesta, tot din zona respectivă, am fost cadorisit cu câteva pungi de ciuperci de pădure, gata congelate: râșcovi, respectiv hribi. Le-am adus repede acasă și le-am aruncat în propriul congelator. Fără să scriu ce este în fiecare pungă, că doar țin minte. Se pare însă că am ținut minte exact pe dos, întrucât am constatat că în punga din care voiam să reproduc tocăniță de râșcovi devorată la Pensiunea Brădet am găsit hribi:
Drept pentru care tocănița de râșcovi a rămas pentru o altă poveste, de data asta delectându-ne cu hribi. Și n-au fost răi.
- 750 g hribi congelați;
- 1 ceapă roșie;
- 2 căței de usturoi;
- ½ ardei gras roșu;
- 3 – 4 linguri de ulei;
- 200 g smântână grasă (32% grăsime) pentru gătit;
- Sare și piper după gust.
- Scoateți hribii din congelator și lăsați-i să se dezghețe cât să-i puteți tăia în bucăți cam de 0,5 cm (după care, evident, tăiați-i);
- Curățăți ceapa și tocați-o mărunt;
- Curățați usturoiul și feliați-l subțire;
- Spălați ardeiul, curățați-l de cotor, semințe și nervuri, apoi tăiați-l în bucăți mici;
- Într-o cratița încăpătoare căliți la foc potrivit, în ulei încins, ceapa împreună cu usturoiul, cam 5 – 6 minute;
- Adăugați ardeiul gras și mai căliți încă 1 minut, apoi adăugați hribii;
- Căliți totul amestecând încă 2 – 3 minute, apoi reduceți focul și acoperiți cratița cu un capac;
- Lăsati totul să fiarbă încet, acoperit, cam 20 de minute, amestecând când și când;
- Scoateți capacul și lăsați 5 – 10 minute să scadă lichidul, după care adăugați smântâna;
- Dați un clocot, potriviți tocana de sare și piper, eventual mai adăugați niște pătrunjel verde tocat (dar nu-i musai).
Cel mai bine se potrivește tocana de hribi cu o mămăligă fierbinte peste care puteți adăuga niște cubulețe de caș afumat.
Iar dacă vă rămâne de pe o zi pe alta (atât tocana, cât și mămăliga), nu-i bai: rumeniți mămăliga tăiată felii într-o tigaie unsă cu ulei (ori cu untură de porc – dac’aveți), reîncălziți rapid tocana (dar nu în cuptorul cu microunde că se “taie” smântâna) și prăjiți vreo doi cârnați subțiri de porc, s-aveți ce pune alături.
Mai completați meniul cu un pahar de Fetească Neagră și-un degetar de palincă în deschidere.